Een heerlijk rundvleesgerecht uit de oven

Rundvlees uit de oven

Een heerlijk gerecht waar je even de tijd voor moet nemen. Want het staat zo’n 3 uur in de oven. 

Een paar jaar geleden heb ik een (kleine) stoofpot van keramiek gekocht in Rethymnon (Kreta) en meegenomen in mijn koffer meegenomen.  Regelmatig maak ik in het weekend (ook in de zomer) hier heerlijke gerechten in. Een van die gerechten is rundvlees uit de oven. 

 

Een heerlijk rundvleesgerecht uit de ovenNodig:

  • Keramiek stoofpot (ooit gekocht in Rethymnon)
  • Oven op 170/180 graden (elektrisch)
  • Koekenpan of braadpan
  • Extra vergine Tsounato olijfolie 
  • Runder riblabben ongeveer 1 pond
  • 200 gram champignons
  • 1 kaneelstokje
  • 6 kruidnagels
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • peper en zout uit de molen
  • Kritharaki, 1 kop vol (koop ik als ik in Kreta ben, maar kun je misschien hier ook bij de Turkse supermarkt kopen)
  • water

Bereiding:

Zet de oven aan en snijd het vlees in blokjes (niet te klein). Ik verwijder zoveel mogelijk vet, maar als je dat lekker vindt dan laten zitten. In een koekenpan of braadpan een flinke scheut (1 kopje) olijfolie schenken en zachtjes warm laten worden. Het vlees toevoegen en laten dichtschroeien. Dan alle kruiden erbij (kaneelstokje, kruidnagels, komijnpoeder en peper en zout). Nog even omscheppen en het dan in de stoofpot scheppen. Voeg water toe tot het vlees bijna onder staat.

Zet de stoofpot met de deksel erop in het midden van de oven op 180 graden. Laat zo’n 2 uur staan, af en toe even kijken en omscheppen. Na 2 uur voeg je de champignons in 4-en toe. Schep alles om en voeg als dat nodig is nog wat olijfolie of water toe. Na een half uur voeg je de kritharaki toe en nog wat water.

Na 3 uur is het vlees heerlijk zacht en de kritharaki gaar. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met verse spinazie of een groene salade van marouli, komkommer, zoete tomaatjes, citroen of balsamico, koroneiko olijfolie van Vagelis en oregano.

Καλη ορεξει

 

Courgettetaart ‘Κολοκιθοπιτα’

Ik vind dit echt een recept voor het weekend en een goede oplossing voor de overvloed aan courgettes uit mijn tuin.

Binnen 1,5 uur is de taart klaar bereiding en bakken). Lekker als mezze of lauwwarm met een groene salade en een kop soep. Koud eten kan ook, lekker met zure komkommer.

Courgettetaart, een makkelijk Grieks recept

Nodig:

  • een grote bakplaat
  • bakpapier
  • grote kom
  • 750 gram courgettes (geraspt zonder zaaddozen)
  • 1 dl koroneiko olijfolie
  • 300 gram biologische bloem (gezeefd)
  • 3 biologische eieren (losgeklopt)
  • 250 gram feta in kleine stukjes

Bereiding:

  • zet het bakblik klaar met daarop het bakpapier
  • verwarm de oven op 180 graden
  • bestrooi de geraspte courgettes en laat een half uurtje staan zodat het vocht eruit gaat (ik knijp het ook altijd nog een beetje uit)
  • doe alle ingrediënten in de grote kom en de helft van de olijfolie en meng alles goed door
  • verdeel het over het bakpapier en zet het 30 tot 40 minuten in het midden van de oven
  • de taart is gaat als het een goudbruin kleurtje heeft gekregen.

Καλη ορεξη!

 

 

Ratatouille ‘my style’

Een makkelijk (vegetarisch) eenpansgerecht en binnen 1 uur op tafel. Lekker met rijst of een stuk vers brood. 

Dit gerecht eten we vaak thuis met de hele familie. Het lukt mij daarom ook niet om dit in het ‘klein’ te maken. De hoeveelheid die ik nu maak is voor ongeveer 4 tot 6 personen. Je kunt het gerecht kleiner of groter maken door de hoeveelheden aan te passen.

Nodig:

  • koroneiko olijfolie
  • 2 aubergines
  • 2 courgettes
  • 3 uien
  • 1 gele en 1 groene paprika (maar een rode kan ook)
  • 1 bakje champignons
  • 1 kipfilét (hamlapjes kan ook of helemaal geen vlees)
  • passata (tomatenpuree)
  • massalapoeder
  • cayennepoeder
  • zout uit de molen
  • een grote pan
  • een snijplank + mes
  • kopje water

Bereiding:

  • snijd alle groenten in blokken
  • snijd de kip in blokjes
  • giet een klein kopje olijfolie in de pan
  • zet het vuur half hoog en laat de olie warm worden
  • voeg de kipblokjes toe, bak om en om bruin
  • voeg de gesneden ui en paprika toe, roer goed om
  • voeg de gesneden champignons en roer om tot het bruin kleurt
  • voeg de aubergine toe en nog wat olijfolie (aubergine en champignons zuigen vocht op)
  • schep goed om en voeg na een paar minuten de courgette toe
  • voeg de kruiden toe: cayennepeper naar smaak toe (hiervoor kun je ook madame jeannette – hete peper gebruiken)
  • voeg 2 grote eetlepels massalapoeder toe en zout naar smaak, roer alles goed om en bak het zo’n 5 minuten
  • voeg nu de passata toe en een beker water
  • laat alles op een sudderplaatje (en als je die niet hebt, je kleinste kookpit) zachtjes pruttelen en roer af en toe om
  • als de aubergine gaar is, is je gerecht klaar!

Καλη ορεξη