De oogsttijd

Olijven worden geoogst van begin november tot eind februari. Dat betekent voor veel families 4 maanden lang hard werken van zonopkomst totdat de zon weer onder gaat. Voor Penelopi Olijfolie worden alleen de beste olijven verwerkt tot olijfolie.

De Koroneiko en de Tsounato olijven worden geplukt als ze nét rijp zijn. Dat zorgt voor een zeer goede en kwalitatief hoge olijfolie. Een olijfolie die super gezond is omdat de zuurgraad heel laag is. Hoe lager de zuurgraad hoe gezonder de olie. 

Koroneiko olijven, geplukt in Mariou

Koroneiko olijven, geplukt in Mariou

Plukken

Eind oktober starten de voorbereidingen, de grond wordt schoongemaakt, het gras rond de bomen wordt gesnoeid en de netten gespannen. Daarna begint het plukken. De olijven worden op verschillende manieren geplukt: met de hand, met een stok of een speciale machine.

Vasilis aan het werk in de olijfgaard

Vasilis aan het werk in de olijfgaard in Mariou (koroneiko olijven)

Penelopi Olijfolie wordt deels met de hand en deels met een machine geplukt. De machine is een soort kam waarmee je door de boom gaat en die de boom niet of nauwelijks beschadigt. Er wordt niet geplukt als het regent of als er teveel wind staat. Dit beschadigt de bomen en het is slecht voor de machines. Maar het meest belangrijkste is dat het zorgt voor een slechte kwaliteit olie want de olijven gaan nat in de zakken. 

Olijven ontdoen van takjes en blaadjes.

Olijven ontdoen van takjes en blaadjes voordat ze in de zak gaan.

Naar de perserij

Het is flink aanpoten zo’n hele dag. De olijven worden verzameld, ontdaan van takjes en blaadjes, in zakken gedaan en naar de perserij gebracht. De olijven worden binnen 24 uur koud geperst. In de perserij is het van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat een drukte van belang.

Een systeem van briefjes en codes houdt bij wie wat en wanneer heeft afgegeven. De mannen in de fabriek weten precies wat ze moeten doen. Geen olijf wordt vermengd met een olijf van de buurman, de inhoud wordt kritisch bekeken en gecontroleerd. In de perserij staan (afhankelijk van de grootte van de fabriek) aparte ketels waar de olijven worden geperst. Er worden géén olijven van verschillende olijfgaarden gemengd of van verschillende soorten olijfbomen mits de olijfboer zelf een mix van olijven heeft aangeboden in zakken. 

Persen van de olijven

Het groene goudIn de perserij in Asomatos en Mariou worden de olijven gewassen, ontdaan van blaadjes en takjes die er nog tussen zitten, gewogen en gaan dan een ketel in. De boer weet precies in welke ketel zijn olijven worden geperst dit wordt aangegeven op een display. Eerst worden de olijven verwerkt tot een pasta, dat lijkt net op tapenade en daarna wordt het geperst tot olie. De olie wordt niet vermengd met andere olie. Het complete productieproces gebeurt bij een temperatuur van maximaal 27°C, om een koude persing te kunnen garanderen. De lekkerste olie wordt geperst uit olijven van de koroneiko die net rijp zijn. Deze olijven zijn harder en bevatten minder olie, soms wel 27 tot 20% minder dan olijven die later geperst worden. Deze olijfolie heeft een zeer lage zuurgraad en maakt de olie super gezond. 

Het groene goud

Na het persen rust de olie minimaal 3 tot 6 maanden voordat het wordt gebotteld. De olijfolie heeft tijd nodig om te ‘rijpen’ en wordt niet gefilterd. De olie wordt op een natuurlijke manier helder als glas, zacht en vol van smaak. Penelopi Olijfolie heeft een Extra Vergine olijflolie van uitzonderlijke kwaliteit. Het is de eerste persing en alleen olijfolie uit de eerste persing krijgt het predicaat Extra Vergine. Deze olie heeft een zeer lage zuurgraad (< 0,2%) en een zachte smaak. Dat proef je direct.

Snoeien van de bomen

Als alle olijven zijn geplukt worden de bomen gesnoeid. Het snoeien gaat op verschillende manieren, afhankelijk van de soort olijfboom. Soms lijkt het of er niets over blijft van de boom als de boer gaat snoeien. Vooral in het midden van de boom worden de takken verwijderd zodat de zon en het licht de kans krijgen om veel olijven te produceren. Olijfbomen zijn echte zonaanbidders.