De olijfboom

Olijfbomen zijn er al heel lang op Kreta. De olijfboom staat voor wijsheid en vrede. Er staan duizenden olijfbomen verspreid over de valleien en heuvels van Zuid-Kreta. Dat geeft dit deel van het eiland haar karakteristieke beeld en sfeer.

Olijfbomen geven pas na 5 jaar vruchten. Je moet dus als verbouwer veel geduld hebben met deze bomen. Een olijfboom produceert zo’n 5 tot 10 kilo olijven, dat is voldoende voor 1 tot 2 liter olijfolie. Olijfbomen telen is ook duurzaam en de bomen groeien op stukken land waar het moeilijk is om andere gewassen te verbouwen. 

Vasilis in de olijfgaard


Tsounato olijfbomen

Soorten olijfbomen

In Griekenland zijn veel verschillende soorten olijfbomen en dat verschilt ook nog per eiland. De meest voorkomende soorten op Kreta zijn de Koroneiko, Tsounati en de Throubes. Penelopi Olijfolie is gemaakt van de olijven van de Koroneiko en de Tsounato bomen. Deze groeien op de heuvels van Mariou en Preveli. De olie is biologisch en er worden géén bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook wordt er niet gespoten met ammoniak om de ‘dakos’ de olijfvlieg te bestrijden. Hiervoor gebruiken de boeren plastic flessen die ze in de olijfbomen hangen met daarin een laagje ammoniak.

In Kreta heeft de koroneiko de bijnaam ‘de koning der olijven’ en de tsounato is voor kenners een exclusieve olijfolie.

De tsounato olijfolie heeft een zuurgraad van rond de 0,2% en voor de koroneiko is dit 0,1%. Die lage zuurgraad zorgt ervoor dat de olijfolie super gezond is en alleen maar goede vetten bevat. Met zo’n lage zuurgraad mag het dan ook een ‘premium’ extra vergine olijfolie heten. Het ras, de leeftijd van de boom, de grondsoort, het klimaat en de persmethode hebben allemaal invloed op de smaak van de olijfolie.  

  • Koroneiko wordt ook wel psilolia (kleine olijf) genoemd vanwege de vorm van de vrucht. Deze boom kan 6 tot 7 meter hoog worden en heeft donkergroene bladeren. De vrucht is heel klein maar heeft een hoog oliegehalte dat kan oplopen tot 27%. Van deze olijven wordt de beste olijfolie geproduceerd.
  • Tsounati bomen. Deze boom kan 8 tot 9 meter hoog worden en heeft lichtgroene bladeren. De vruchten zijn ovaal van vorm die in een knopvorm uitlopen. Het oliegehalte van de vrucht bedraagt rond de 20%. De olie van deze boom is van exclusieve kwaliteit.
  • Throubes of chondroelies genoemd kan tot 10 meter hoog worden en heeft grijsgroene bladeren. De vrucht is ovaal en heeft een hoog oliegehalte dat kan oplopen tot 30%. Deze olijven worden vaak in grote vaten gezouten met water om te kunnen eten.

Olijfgaard in Mariou


Koroneiko olijfboom in Preveli Hills