Water voor de olijfbomen

De olijfbomen hebben water nodig want het heeft al zeker 2 maanden niet of nauwelijks geregend. De grond is kurkdroog en als de bomen geen water krijgen dan blijven de olijven te klein voor een goede olijfolie. 

We gaan vandaag naar de olijfgaard van de familie waar Penelopi de koroneiko ‘Vagelis’ van verkoopt.

Vroeg op pad
Om 8 uur heb ik afgesproken bij de familie in het dorp Asomatos. Als ik kom aanrijden staan de mannen al te wachten. Ik stap snel achterin de pick-up. Via een zeer hobbelige weg, ik stuiter op en neer op de achterbank, komen we aan bij de olijfgaard. Ik zou het zelf nooit gevonden hebben, zo’n doolhof van weggetjes om er te komen. Linksaf, rechtdoor, rechtsaf en weer linksaf. Ik ben helemaal kwijt waar we nu zijn en kijk om mij heen als ik uitstap. Probeer via de bergen te ontdekken waar ik mij ongeveer bevind.

De olijfgaard ligt tussen Asomatos en Lefkogia

De olijfgaard ligt tussen Asomatos en Lefkogia

Stil en mooi
Het is mooi en stil in de olijfgaard, de wind ruist door de bomen die in rijen op een bepaalde afstand van elkaar staan. Ik hoor de mannen roepen naar elkaar en versta flarden van het gesprek. Als de waterpijp is aangesloten hoor ik Vagelis roepen ‘opa’ waarop Kostas de slang nog eens goed aantrekt aan het andere eind. Zo gaat het rijen door. De een rolt de slang ‘plastico’ (zoals ze het hier noemen) uit en de ander trekt de slang langs de olijfbomen naar het andere eind. Er staan hier zo’n 320 bomen, ze zijn dus wel even bezig. Ik maak foto’s van de mannen, de olijfbomen en bloemen in de olijfgaard.

De plasticbuizen losmaken om aan te sluiten

De plasticbuizen losmaken om aan te sluiten

Vagelis sluit de buizen aan op de waterpijp

Vagelis sluit de buizen aan op de waterpijp

Kostas trekt de plastic slang naar het andere eind van de olijfgaard

Kostas trekt de plastic slang naar het andere eind van de olijfgaard

Water aansluiten
Als alle slangen zijn gelegd en aangesloten moet het water erop. Dat gaat via grote metalen buizen. De waterpijp is aangesloten maar lekt, er zit een gat in van ongeveer 1 cm doorsnee. Dat moet eerst gedicht worden, de kraan gaat weer dicht en druk pratend lopen de mannen op en neer op zoek naar iets om het gat te dichten. Als er een tak in het gat gestoken is gaat nogmaals de kraan aan. ‘Bravo, het werkt! We kunnen naar huis.’

Het water aansluiten

Het water aansluiten

Het water aansluiten

Het water aansluiten

Nu het water is aangesloten moet er elke week wel een keer gecontroleerd worden of de druppelaars niet verstopt zitten. Of de bomen niet te veel water krijgen of te weinig. Gaat het regenen, dan wordt het water afgesloten. Ook het onkruid, grassen en bloemen moeten gemaaid zodat er geen ziektes komen in de olijven en over een paar maanden de netten makkelijk gelegd kunnen worden. Kortom, het werk in de olijfgaard gaat ook in de zomer gewoon door.