Olijfolie is het geheim voor een gezond leven

Olijfolie is gezond. Maar niet alle olijfolie is even gezond. Hoe zuiverder de olie, hoe gezonder. Zo is een biologische, extra vergine, koud geperste, ongefilterde olijfolie super gezond.

Een goede olijfolie beschermt tegen hart- en vaatziekten, diabetes, stofwisselingsziekten en andere aandoeningen. Dat komt door de goede stoffen in olijfsap, hoe puurder de olijfolie, hoe beter voor de gezondheid.

Slechte en goede cholesterol
Wist je dat olijfolie de slechte LDL-cholesterol in het bloed vermindert en het goede HDL-cholesterol op peil houdt? Je wordt dus gezonder als je spijsolie (zaadolie) en boter vervangt door olijfolie.

Goede bloeddruk
Het eten van veel olijfolie helpt ook een hoge bloeddruk verminderen. Of zoals in mijn geval, een zeer lage bloeddruk verhogen. Dat is misschien vreemd maar olijfolie stabiliseert je bloeddruk, en dat niet alleen het vermindert ook de kans op hersenaandoeningen en hartkwalen. Het is zelfs bewezen dat door het eten van veel olijfolie de triglycerine in het bloed afneemt. Een opeenhoping van slechte cholesterol en triglycerinen in het bloed kunnen de bloedvaten verstoppen. Deze bloedvaten zorgen voor zuurstof naar de hersenen en het transport naar de hartspier.

Vermindert kanker
Het eten van olijfolie wordt steeds aantrekkelijker. Ook als je weet dat uit studies blijkt dat de consumptie van olijfolie borstkanter kan voorkomen of de ontwikkeling ervan kan vertragen. Daarnaast beschermt het eten van olijfolie in combinatie met veel (biologische) groenten en weinig of geen vlees tegen darmkanker. Het zorgt dat de lever beter functioneert en helpt de lever om makkelijk giftige stoffen uit te stoten.

Een beter bottenstelsel
Dan nog iets belangrijks. Vrouwen krijgen naarmate ze ouder worden vaak last van osteoporose (botontkalking). Als je veel olijfolie eet dan helpt dit bij de instandhouding van het bottenstelsel en het verminderen of zelfs voorkomen van osteoporose. Ook vermindert het eten van olijfolie voor 75% de kans op reuma.

Olijfolie en gezonde voeding
Uiteraard helpt het niet door alleen maar olijfolie te eten. Alles hangt samen met een goede en evenwichtige voeding. Kortom, een goede biologische en zuivere olijfolie is super gezond!